Dekor media viser deg hvordan
Fra folie til dekor

Denne artikkelen om dekor, «gjør-det-selv» handler om å legge på dekor på bil, skilt eller butikkdisplay/vinduskekor. Her er det mye å spare for den som kan gjøre det selv. Det er ikke vanskelig, men man må være litt nøye.
De færreste har erfaring med dekor, eller hvordan man legger den på. Derfor går jeg i dybden i hvordan hele prosessen, fra utforming av logo, til det ferdige resultat.
Trykk her hvis du heller vil se video av «gjør det selv». Den viser alt du trenger å vite før du legger på din egen dekor.
Bestill hos oss så sender vi minst dagen etter at bestillingen er gjennomført. Når du har mottatt pakken trenger du egentlig bare å vaske, måle og stryke på. Det er egentlig så enkelt som denne illustrasjonen viser.
Greit, tilbake til «Gjør-det-selv». Jeg deler dette opp i flere mindre avsnitt.
- Hva er folie – litt om dette tynne medie
- Ideutvikling – hva skal man lage?
- Bestilling – Hvordan går man frem
- produksjon – hvordan folie blir til dekor
- forsendelse – også en veldig viktig del av det hele
- oppbevaring – ikke fult så viktig, men tar det med
- legge på dekor – vask, mål og skrap!
Men først, hva er folie?
Før vi går videre så kan jeg raskt forklare hva som er forskjellen mellom dekor laget av folie og et klistremerke, som også er laget fra en folie. Dekor laget av folie går gjennom en maskin som skjærer bokstaver/figurer. Et klistremerke er også folie, men her printer man motivet på en hvit folie. Klistremerker bruker blekk, er en dyrere metode og holder heller ikke så lenge som farget folie. Det positive med å printe ut klistremerker er at man kan printe bilder m.m.
Folie går under flere navn. Vi sier gjerne bildekor, bil-folie eller bilreklame når vi skal legge på en bil. Foliering (wrapping) er også et utrykk hvor man gjerne legger folie over hele bilen, men det er noe helt annet enn å legge på tekst og logo. For å folere en hel bil trenger man lang erfaring. Bil-dekor passer ikke når vi snakker om skilt. Da sier vi bare at vi legger på folie. Skjærevinyl har jeg sett blitt nevnt, men aldri brukt det ordet. Like så med kutte-folie når man snakker om at folien er laget for å kutte i en skjæremaskin.
Dekor er det ferdige produktet som består av folie (med bak-papir) og applikasjons-tape.

Folie er en selvheftene tynn PVC som kommer på rull. Det er mange som produserer folie og hver produsent har forskjellige typer som igjen kommer i mange farger. Det er også forskjellig type folie til nær sagt alle mulige typer oppdrag.
Hvilken kvalitet har folie? Dette blir litt som å velge maling. Skal man gå for noe billig, eller holde seg til et trygt navn? Her på Dekor Media har vi valgt Oracal 751 som har god kvalitet til en fornuftig pris. Oracal 751 er produsert i Tyskland av Orafol. Det er en allsidig folie som man kan bruke utendørs, på bil og båt. Den klebrer seg ikke så raskt og er fin på krumme flater.
Siden det kanskje er du som skal legge på folie selv så er det greit å vite litt om selve materialet man skal jobbe med. Folie kommer i forskjellig kvalitet til forskjellig formål. F.eks. folien fra Metamark, Metamark 7, er en bra folie som er rimeligere enn Oracal 751. Metamark 7 (7 står for det minste antall år den skal vare). Men den klebrer seg, mye hardere og raskere en Oracal. Oracal tilgir deg litt hvis du gjør noe feil. Oracal 751 er meget allsidig og varer minst 7-8 år, men ofte mye lengre. Det handler litt om hva folien utsettes for. Vanlig vær, vind og sol er ok. Nummeret 751 er et av mange forskjellige produkter Oracal produserer. Det er dette produktet vi bruker og sender ut til våre kunder til de som ønsker å gjøre jobben selv.
Du trenger ikke noe kunnskap om selve produktet, men det er greit å vite om du handler billig, rimelig eller dyr folie. Er det ingen merker på baksiden, altså helt blank, så er det trygt å si at dette er billig folie hvor man ikke kjenner leverandør (og heller ikke kvalitet). De største produsenter er godt merket.
Ideutvikling – hva skal man lage?
En firma-bil med tekst og logo er kanskje den mest rimeligste måten å markedsføre seg på. Så hva bør man ha på sin firma-bil? Her ser man mye forskjellig ute på veien. Alt fra små usynlige logoer til biler som bruker mer enn kanskje nødvendig. Det er uansett en rullende reklameskilt som man ser overalt man kjører (og parkerer).

Skal man først legge på dekor på en bil så bør man velge noe som er godt synlig i forhold til hvilken farge din bil har.
Hvis du ikke har logo så kan vi lage dette for deg.
Hva forteller de enkelte fargene oss? Hvis man ikke har kommet til det steget med å lage logo, så kan man kanskje først tenke på hvilken farge den skal ha.
- Rød: Varme, kjærlighet, hat, fare, fart, styrke, energi.
- Rosa: femi, kjærlighet, følsomhet, omsorg.
- Oransje: Aggressiv, kreativ, stimulerende, entusiastisk, glad.
- Gul: oppmerksomhet, komfort, sommer, energi,
- Grønn: optimistisk. Harmoni, friskhet, miljø, avslappende,
- Blå: Profesjonell, å stole på, lojal, vinter, stabil, konservativ.
- Fiolett: Kraft, kongelig, nobel, elegant, sofistikert, luksus, magisk
- Grå: konservativ, tradisjonell, uinteressant, seriøs
- Sort: Elegant, sofistikert, formel. Kraft, styrke, natt
- Hvit: renslig, ny, ungt, fred, uskyldig.
Hva betyr de enkelte farger innen de fleste fag og bedrifter?
Man er selvsagt ikke begrenset til en farge, men tenk litt på om farge og form gjør logoen dyr når den f.eks. skal produseres dekor til den. En farge er mye rimeligere enn to etc. Det er ikke bare at det kuttes mer folie, men også at dette skal settes sammen. Skal man trykke eller sy på klær er det også greit med en eller maks to farger.
Å velge farge på logoen din er ikke så enkelt som å like blå og ønsker en mørk blå logo. Tenk på hvordan du vil merke merkevarens personlighet og hvilke farger som kan hjelpe deg med å dele det med kundene dine. Det er også verdt å vurdere hva konkurrentene dine gjør. Kan du ha nytte av å være det spennende, morsomme selskapet på et mer tradisjonelt felt?

Bestilling
Det er flere måter å bestille dekor på her hos DekorMedia. Trenger man en enkel tekst så kan du gjøre dette selv via vår programvare. Skriv tekst, velg font og hvilken farge som passer. Vi har et bra utvalg av de mest brukte fargene. Finner du ikke din farge så ta kontakt.
Har du allerede en logo så kan du sende den direkte til oss. De mest brukte filene er pdf filer. For at maskinen skal kunne kutte ut tekst og logo, så må formatet være av vektor type. Et bilde (jpg, gif, tiff etc) er ikke vektor, men vi hjelper gjerne med å gjøre den om til noe som vi kan bruke.

Er det et skilt eller en bil som skal ha dekor så lager vi først en skisse på hvordan det ferdige produktet kan se ut. Merk at tegninger av firmabiler, som regel varebiler, kan ha merker som gjør det vanskelig å sette på dekor.
Produksjon
Etter at man er enig med kunde om hvordan man ønsker å ha det så blir filen sendt til skjæremaskin for kutting. Etter dette tar man og plukker bort overflødig folie. Så er turen kommet for å legge på applikasjons-papir som egentlig er en stor maskeringstape-rull. Dette applikasjons-papiret har den egenskap at den ikke strekker seg, noe som blir viktig når man skal legge på folien. Etter at man har forsikret seg at applikasjons-papiret er skikkelig skrapet på folien så legger man gjerne på en strek på logo/skrift for at det skal bli enklere å måle nøyaktig hvor den skal sitte. Deretter er det bare å kutte mest mulig av maskeringstapen, men fortsatt ha rette kanter rundt.
For oppbevaring eller frakt så rulles den ferdige produkt med applikasjons-papiret utover slik at folien ikke folder eller krøller seg. Ikke direkte noen fare for at folen skal klebre seg sammen, men folien løfter seg fra applikasjons-papiret og den blir vanskeligere å legge på.
Legge på dekor
Da har vi endelig kommet til siste akt og det er å legge på dekor/folie. Man forstår nå at det er litt mer med å skjære folie enn det er å printe. Nå er hovedsakelig fire ting man skal gjøre før dekor er ferdig lagt på. Husk at det bør være minst ti grader for å legge på dekor.

- Vask grundig med såpe og vann. Er det et nytt skilt så er det ikke nødvendig, men skal man legge på dekor på bil så må underlaget være helt rent. Avslutt med å rense området med isopropanol, men rødsprit fungerer også.
- Finn ut hvor dekor skal være og tape den fast (en bit på hver side holder). Mål nøyaktig hvor den skal være og legg på tape på toppen. Det er best med maskeringstape. Den holder godt og strekker seg ikke. Det må sies selve målingen er det som tar lengst tid, men dette er viktig da man ikke kan ombestemme seg når den først er lagt på.
- Når man har funnet riktig plassering så tar man å lirker av bak-papiret og samtidig skraper nedover. Hvis det er mulig så kan man kutte opp dekor i mindre deler. Selve skrapingen er en enkel operasjon, men her må man være litt nøye med hvordan man stryker på.
- Helt til slutt så fjerner man applikasjons-tapen. Her må man passe på at folien ikke blir med eller at den rives i stykker.
Å legge på dekor er enkelt så lenge man passer på å gjøre det nøye. Sjekk gjerne ut video under som beskriver disse fire punktene. Her kan vi se litt på hva som fungerer som skrape, hvordan man stryker på dekor og hvordan man tar av applikasjons-tapen.
